Jadran Informatika d.o.o.

EU projekt Urban Health Centre 2.0 (UHCE)

Objavljeno 30. 06. 2016.

U riječkoj Gradskoj vijećnici 29.06.2016. održano je predstavljanje završetka intervencijske faze europskog projekta UHCE čiji je cilj poboljšanje kvalitete života starijih osoba.

 

Radi se o pilot projektu koji je realiziran u Rijeci i financiran sredstvima istraživačkog projekta Urban Health Centre 2.0 (UHCE) koji je osnovala Europska komisija unutar Drugog programa aktivnosti Zajednice na području javnog zdravlja 2008.-2013. (The Second Programme of Community Action in the Field of Health 2008-2013) pod vodstvom Erasmus sveučilišnog medicinskog centra iz Rotterdama. Hrvatski direktni partner ovom projektu je Medicinski fakultet iz Rijeke, a partneri fakulteta su Grad Rijeka, Dom zdravlja PGŽ i Jadran – informatika d.o.o.

 

Jadran – informatika d.o.o. razvila je i implementirala softversko rješenje za potrebe praćenja polifarmacije. Osnovna uloga rješenja je praćenje uzimanja lijekova osoba starijih od 75 godina koje uzimaju pet ili više lijekova, kao i prikupljanje i analiziranje dobivenih podataka. Uz spomenute starije osobe, sustavu imaju omogućen pristup zdravstveni djelatnici kao i staratelji korisnika. Rješenje je osmišljeno kao centralno mjesto interakcije između pacijenata, liječnika, patronažnih sestara, staratelja i sl. Uz samo praćenje uzimanja lijekova sustav pruža niz dodatnih mogućnosti, npr. praćenje raznih mjerenja kao što su krvni tlak, šećer u krvi, subjektivna opažanja stanja i sl. Uz navedeno korisnici mogu pristupati vijestima na portalu sustava i uređivati ih. Zdravstveno osoblje može formirati timove i grupe pacijenata kako bi dobili podatke prema željenim kriterijima.