Jadran Informatika d.o.o.

Fiskalizacija prometa gotovinom

Objavljeno 20. 12. 2012.

Sa 01.01.2013. počinje primjena obveza prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom i to za prvu od tri skupine obveznika.

 

Iako su već svi naši korisnici koji su obveznici fiskalizacije dobili upute za daljnji rad, ovim putem Vas želimo izvjestiti da će do stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom (planirano od 01.01.2013. godine) sve Vaše blagajne koje koriste biti prilagođene postupku fiskalizacije računa u gotovinskom prometu.  Budući da su ovisno o veličini poduzeća i djelatnosti predviđeni različiti počeci primjene fiskalizacije na vrijeme ćemo Vas izvjestiti o potrebnim aktivnostima i predradnjama koje je potrebno napraviti kako bi zadani termin dočekali spremni.

 

Obveznici Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom su svi poslovni subjekti koji svoje usluge ili robu naplaćuju gotovinski. Početak fiskalizacije odnosno nastanak obveze fiskalizacije propisjue dole navedeni Članak 37. Zakona.

 

(1) Od 1. siječnja 2013. obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije i to za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu bez obzira na djelatnost koju obavljaju, te za obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane (Oznaka I područja NKD 2007.).

(2) Od 1. travnja 2013. obveza fiskalizacije propisuje se za obveznike fiskalizacije, koji nisu obuhvaćeni stavkom 1. ovoga članka, i to obveznike fiskalizacije koji, kao jednu od djelatnosti, obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

(3) Od 1. srpnja 2013. obveza fiskalizacije propisuje se za sve obveznike fiskalizacije.

(4) Ministar financija propisat će pravilnikom način testiranja sustava elektroničkih naplatnih uređaja koje mogu provesti obveznici fiskalizacije prije početka obveze fiskalizacije.